onsdag den 19. december 2007

GLÆDELIG JUL OG GODT NYTÅR

Billedet af juletræet er fra katedralen på Ely Island. Fr. Tony Philpot havde kørte mig igennem det vældige og den dag i dag temmeligt øde mose- og søområde for at komme ud til det, der engang var en ø. Katedralen er én af de smukkeste og mest imponerende, jeg har set. Den rejste sig majestætisk i tågerne. Og i selve kirkerummet var der en fantastisk glød og varme, der manede til stilhed og til bøn.

Men det var faktisk hverken dens prægtige ydre eller dens indre skønhed, der imponerede mig mest ved katedralen. Det var tværtimod dette, at mennesker – munke, nonner og lægfolk – for 800 år siden havde løftet øjnene mod himlen og haft fantasi, drømme og mod til at rejse så pragtfuldt og overdådigt et bygningsværk midt ude i et saa uvejsomt og vildt et sumpområde.

Man havde sågar hængt en lanterne op i den pragtfulde kuppel, så folk ude i det kæmpestore moseområde kunne finde vej til det sted, hvor syge og fattige kunne finde husly og søgende og forfulgte fred. Det var i sandhed et sted bygget til Guds større ære og andre mennesker til gavn.

Vi kunne godt bruge denne vilje til at løfte øjnene, disse drømme og denne fantasi og dette mod i dag. Alt er blevet så leverpostejsagtigt tåget. Alle mulige slags endetidsprofitier uden håb fordunkler vore sind.

Ideologierne – ikke mindst den materialistiske kommunistiske – er for længst brudt sammen. Kun få tror på, at de kan give os, hvad vi inderst inde længes efter. De såkaldte seksuelle frigørelse og traditionernes fald viste sig snarere at gøre os fattigere end rigere. Den rå liberalistiske materialisme har også spillet fallit. Heller ikke den har vist sig at være løsningen.

I en visionsløs og forstemmende valgkamp lovede politikerne os godt nok enten mere velfærd eller skattelettelser ellers også lidt begge dele. Men ingen troede vel på at nogen af delene for alvor ville gøre os lykkeligere. Begge tilbudene handlede jo dybest set om mere materialisme og om mere til os. Her blev ikke tilbudt os noget til Guds større ære endsige noget til andre menneskers gavn.

Der er brug at løfte øjnene. Der er brug for drømme, for fantasi og for mod. En katedral må der bygges!!! Et lys i mørket blev født for 2007 år siden. Lad os som Kirke turde løfte dette lys op som en lanterne i en prægtig kuppel. Ja, lad os turde at lade det lyse ud over det tågede postmoderne udpinte landskab, så syge i sjælen, søgende og fortabte igen må kunne finde vej til det sted og til ham, der kan give trøst og hvile.

Jo, der er brug for en katedral - et kateter, en lærestol, et magisterium – der kan give det 2000 år gamle budskab videre: Et barn er os givet. Gud blev menneske. Gud er med os.


GLÆDELIG JUL OG GODT NYTÅR

Gregers

Ingen kommentarer: